Välkommen till Brf Havet

Bostadsrättsföreningen Havet ligger vid den populära badplatsen Örestrandsbadet (Fria bad) knappt 2 km norr om Helsingborgs centrum. Adressen är Drottninggatan 105-107.
Fastigheten består av 44 lägenheter, alla med en hänförande utsikt mot Strandvägen/Strandpromenaden och vidare ut över Öresund.

Rakt över Sundet, ca 4 km bort, reser sig Hamlets slott Kronborg på danska Själland.
Med sagolik utsikt över ett av världens mest trafikerade farvatten blir vyn mångskiftande, med allt från kryssningsfartyg till färjor, fiskebåtar, lastfartyg och fritidsbåtar.

Fastighetens unika läge, med bara 30 meter till stranden och Strandpromenaden, gör att vi måste gå försiktigt fram vad gäller förändringar. Att på sommarkvällarna promenera längs stranden och ”sitta på muren” är en uppskattad sysselsättning för många helsingborgare och turister. Den vill vi gärna fortsätta att värna.

Lägenheterna i huset är från 5 rum och kök med altaner på östra och västra sidan, till mindre studios med altaner i markplan mot väster.

Föreningen förfogar över en lokal på ca 40 kvm samt ett gästrum på ca 10 kvm för medlemmarnas gäster.

Vi har två uteplatser med möbler för medlemmarna att använda under varma dagar och kvällar. På gräsmattan spelar vi ibland kubb och på trottoaren boule.

Fastighetsfakta

Grunden är en gjuten betongsula med en stomme i lättbetong och innerväggar i sten.
Taket är belagt med tjärpapp.
Fasaden blev klädd med tegel under 1970-talet.

Från början fanns det garage på västra sidan ut mot Strandvägen och Öresund, men dessa byggdes om till lägenheter med tillhörande altaner på 1970-talet.

Under årens lopp har omfattande yttre och inre underhåll utförts, men på grund av byggnadsstilen vill man inte ändra på utseendet och den funkisstil som fortfarande finns kvar.

Tappvattenledningarna i huset har bytts i två etapper under 1996 och 2001
Ytterdörrar, lås och port-telefoner installerades under 1997 och uppdaterades 2016
Värmeväxlare och styrenheter byttes under 2000.
Fönstren har bytts ut till aluminiumramade treglasfönster. Bergvärme och 20 solfångare på taket har installerats. 

 

Historik

Fastigheten byggdes under andra världskriget, och färdigställdes till inflyttning 1 oktober 1946. Huset fick då namnet "Örehus".
Byggmästaren hette Lövgren, men han avled under byggtiden, och ansvaret övertogs av hans svärson Gösta Werder.
Då bodde det mest folk inom affärsvärlden, läkare och lärare på norr.
I början inrymdes ett konditori och café, samt en livsmedelsbutik i huset.


Under 1980-talet ägdes fastigheten av Slottshöjdens Fastighetsbolag, som drogs med i en större konkurs.
En boendeförening hade bildats under Walter Valefors ledning, och han drev genom att medlemmarna 1994 kunde överta fastigheten på mycket förmånliga villkor genom att använda sig av en hembudsklausul.
Det var på den tiden mest äldre par som bodde här, så förutsättningarna var att insatserna sattes till minimala nivåer, och månadskostnaderna skulle vara desamma som under hyrestiden.