Historia

Stora Nygatan 5 i Göteborg är en historisk byggnad som uppfördes 1853 som bostadshus för grosshandlarna E.L. Magnus och M. Jacobsson. Byggnaden ritades av den tyske arkitekten och byggmästaren August Krüger, som även ansvarade för grannhusen Stora Nygatan 1–3.

Byggnaden är ett trevåningshus med hörntorn och fasad i gult tegel med putsdekor. Den putsade bottenvåningen mot Stora Nygatan ger byggnaden en distinkt karaktär. Denna byggnad är en viktig del av den ursprungligen arkitektoniskt sammanhållna fasadlängan mot vallgraven.

Under 1800-talet genomgick byggnaden flera förändringar. År 1860 fanns bland hyresgästerna grosshandlare H. Henriques och G. Seaton. Omkring 1870 övertogs huset av handlande J. Rubenson, och det stannade i familjens ägo till 1920-talet. Under denna period gjordes utbyggnader mot gården. På 1920-talet moderniserades byggnaden med installation av wc och ombyggnad av vagnboden till garage. Under 1930–1940-talen, då bankdirektör G. Ekman var ägare, inrättades kontor på andra och tredje våningen för olika handelsfirmor. En vindsvåning påbyggdes mot gården 1949, och 1960 förändrades byggnaden åter för kontorsändamål. Fönster och dörrar byttes under denna period. Senare gjordes förändringar för Socialförvaltningen. År 1996 genomfördes en ombyggnad för bostäder, där vinden inreddes och takkupor tillkom mot Drottninggatan.

Stora Nygatan 5 är en del av det historiska kvarteret Slusskvarnen, som byggdes på den tidigare bastionen Carolus nonus Rex som revs i början av 1800-talet. Kvarteret omfattar även Stora Nygatan 1–5, som ritades och byggdes av August Krüger. Resten av kvarteret revs i slutet av 1970-talet och början av 1980-talet för att ge plats för en ny hotellbyggnad, nuvarande hotell Radisson Blu, som uppfördes på 1980-talet.

Byggnaden på Stora Nygatan 5 har genomgått flera förändringar och renoveringar genom åren, men den har behållit sin historiska charm och är idag en viktig del av Göteborgs stadskärna. De bevarade byggnaderna längs Stora Nygatan ger en inblick i stadens arkitektoniska utveckling och är ett vittnesbörd om Göteborgs rika historia.