Behöver du hyra ut din bostad i andra hand?

1. Ta reda på om du får hyra ut din bostadsrätt

Ska du hyra ut en bostadsrätt i andra hand är det viktigt att du får godkännande från bostadsrättsföreningen. Trots att du äger bostaden måste du ta hänsyn till bostadsrättsföreningens stadgar och styrelse. Det finns även bestämmelser kring hur mycket du får ta ut i hyra och hur ett andrahandskontrakt ska upprättas.

Giltiga skäl till att hyra ut en bostadsrätt i andra hand:

  • Om du ska flytta ihop med din sambo för att testa att bo ihop
  • Arbete, studier, värnplikt eller vård av anhörig på annan ort (som du inte enkelt kan pendla till)
  • På grund av sjukdom
  • När du hyr ut till egna barn
  • När du hyr ut till närstående
  • Om du har svårt att få din bostad såld på grund av marknadsläget

 

2. Ansökan

När du hittat en hyresgäst så ansöker du om att få hyra ut din bostad.  Ansökan hittar du under fliken "Dokument"  (Ansokan_om_andrahandsuthyrning.pdf). Fyll i ansökan och var noga med att allt blir rätt för att undvika längre handläggningstider. När du är klar så mailas den in [javascript protected email address].

 

3. Undvik problem senare

Vid uthyrning av bostadsrätt i andra hand är det viktigt att du upprättar ett andrahandskontrakt samt en inventarieförteckning. Du som hyresvärd har fortfarande fullt ansvar för din bostadsrätt och ett kontrakt anger vad som gäller om hyresgästen inte betalar hyran, om denne orsakar skada på bostaden och liknande.

Vid andrahandsuthyrning bör kontraktet alltid vara skriftligt, annars kommer du få svårt att bevisa vad som har avtalats om det skulle uppkomma en tvist. Läs mer om hur du upprättar ett kontrakt för andrahandsuthyrning.

Det kan även vara bra att din hyresgäst tecknar en hemförsäkring eftersom hyresgästen oftast inte skyddas av din hemförsäkring.

 

Övrigt:

Om styrelsen upptäcker att du hyr ut utan tillstånd så skickas det ut en anmodan om rättelse så att du har tid att avhysa din andrahandshyresgäst men se inte det som ett kryphål i lagen. Det ger dig lite mer tid men styrelsen har fortfarande rätten på sin sida och det är bara onödigt att göra sig ovän med sin bostadsrättsförening eftersom du får hyra ut i de allra flesta fall om du bara söker tillstånd.

Ett tillstånd gäller bara för den person/personer som du valt att hyra ut till; Ny hyresgäst = Nytt tillstånd. Om uthyrningen av någon anledning måste förlängas måste ett nytt medgivande till.