Rönnallén och dess närområde

Bostadsrättsföreningen Rönnallén ligger i Långbro Park i stadsdelen Älvsjö i södra Stockholm. Parken med omgivningar var i gångna tider säte för Långbro sjukhus. Sjukhusverksamheten är sedan länge borta men området som sådant har bestått. Mycket har lämnats orört och parkens gamla karaktär med de stora träden, fågeldammen och de fina promenadvägarna har bevarats. De gamla fastigheterna har rustats upp med bevarande av de gamla exteriörerna och fungerar nu som bostäder och lokaler för olika ändamål.

Med start i det tidiga 2000-talet började grönområdena runt parkens centrala delar att utvecklas och bebyggas. Under drygt ett decennium och uppdelat på ett antal etapper uppfördes så ett antal bostadsfastigheter inom området.

Bostadsrättsföreningen Rönnallén bildades 2013 i regi av Seniorgården och utgjorde den näst sista etappen i utbyggnaden. Föreningen är ett så kallat seniorboende, 55+. Inflyttningen startade i januari 2014. Föreningen har 2 fastigheter med sammanlagt 41 lägenheter, en samlingslokal, ett övernattningsrum för medlemmarnas gäster samt en gemensam tvättstuga - ett komplement till den egna lägenhetens tvättmaskin och torktumlare. Lägenheterna har 2, 3 eller 4 rum, samtliga med balkong, vanligtvis två stycken, alternativet en uteplats. Fastigheterna har fyra våningar med en femte våning på vissa delar, givetvis med hiss. Tillsammans med grannföreningen äger vi också en gemensamhetsanläggning med bl.a. miljöstuga, gågator och garage.

Närområdet är mycket trivsamt, omgivet av på ena sidan ett äldre villaområde och på andra sidan Långbro Park med det omtalade Långbro Värdshus, stora grönområden och uppskattade promenadvägar. Fruängens centrum med bl.a. T-banestation, butiker, vårdcentral och bibliotek ligger inom 10 minuters gångavstånd, eller om man så föredrar, 2 minuters bussresa. En knapp kilometer bort ligger den natursköna Långsjön med sina fina strövområden, badplats och restaurang. Ytterligare en bit bort ligger Gömmarens naturreservat med gammelskog och ett virrvarr av stigar för promenader eller skidåkning, somliga upplysta under kvällstid.

Kommunikationerna i området är mycket goda med flera busslinjer utanför knuten. Man tar sig lätt till pendeltågen i Älvsjö, T-banan i Fruängens centrum (för den som inte vill gå), Kungen Kurva med Heron City och sitt väldiga kommersiella centrum. Trots närheten till natur och fina strövområden är läget centralt, med tunnelbanan från Fruängens centrum når man Slussen på bara 15 minuter.

Som medlem i föreningen har man tillgång till Seniorgårdens boförmåner.

En kort information om statyn i vårt område  finns att läsa i bifogad fil ovan.

Bifogade filer