Historia

Läs gärna Katharina Ölanders spännande krönika om livet runt Helgalunden förr, som bifogas.

Sammanfattningsvis några fakta:

Området Helgalunden har fått sitt namn efter väderkvarnen Häljan som fanns här i slutet av 1600-talet, och som i sin tur var uppkallad efter ägaren Helge Helgeson. Bergknallen hette då Tjurberget. En rest från den tiden är mjölnarens stuga som ligger i västra delen av parken vid kyrkan. Allhelgonakyrkan uppfördes 1918 av "Sällskapet för främjande av kyrklig själavård" och var en provisorisk byggnad som senare var tänkt att ersättas av en stenkyrka. Så blev det dock inte.

Bostadshusen runt kyrkan uppfördes under senare delen av 1920-talet. Den stora vita byggnaden på andra sidan Älvsborgsgatan som nu inrymmer Engelska Gymnasiet uppfördes under åren 1929-31 och var från början en realskola - "Katarina Realskola för gossar". Arkitekt var den kände Paul Hedqvist och betraktas idag av en av de bästa exemplen på den nya funkisstilen. Teaterhögskolan hade även sina lokaler i byggnaden under många år.

Bostadshusen är byggda i början av 1930-talet och var inflyttningsklara för 3:an 1931 och 1:an 1934. Båda husen byggdes av privata fastighetsägare. Älvsborgsgatan 1 övertogs av Stockholms Stad. 3:an övertogs av Familjebostäder omkring 1980. Fastigheterna totalrenoverades för inflyttning i 3:an 1989 och 1:an 1990 och ägdes då fortfarande av Familjebostäder.

I juni 1999 bildades bostadsrättsföreningen Halvmilen 6&7 som övertog de båda fastigheterna 2001 för ca 77 MSEK.

 

 

 

Bifogade filer