Grannsämja och trivsel

Vi är över 200 personer som samsa om gård, tvättstugor och andra gemensamma utrymmen i vår förening. Dessutom delar vi varandras golv, väggar och tak.

För att vi ska trivas så bra som möjligt tillsammans är det viktigt att visa varandra respekt. Detta innebär bland annat att följa de trivselregler som finns här till höger. Det finns några saker till vi ber dig att tänka på nedan.

Din och min tvättstuga

Ett av de bästa sätten att göra din granne extra glad är att lämna en skinande tvättstuga efter dig.

Föreningen har två tvättstugor, en i källaren på Tjustgatan och en i källaren på Västgötagatan/Åsögatan100. En akuttvättstuga som inte går att boka finns brevid tvättstugan på Västgötagatan/Åsögatan100. Den används enligt "först till kvarn"-principen.

De vanliga tvättstugorna bokar du med din tvättmarkör, Det är viktigt att du avbokar din tid om du inte har för avsikt att komma. Har du inte börjat använda din tid 30 minuter efter startiden är den öppen för någon annan att använda.

Det är viktigt att du håller dina tider och att du återställer tvättstugan i prydligt skick när du lämnar den. Luddfilter i torktumlare ska rengöras, maskiner, bänkar ska torkas av och golv ska sopas och svabbas. Torkskåpen ska också svabbas av. Lämna tvättstugan i samma skick som du själv önskar finna den.


Ordning och reda i gemensamma utrymmen
Om vi tillsammans ser till att hålla saker och skräp borta från entréer, trapphus och källargångar ökar trivseln, brandsäkerheten och vi får ett renare, mer framkomligt och säkert boende.

Bättre städning och brandsäkerhet utan hindrande föremål
Föreningen betalar för schemalagd städning av trapphus, hissar, källargångar, tvättstugor och soprum. För att alla utrymmen ska kunna hållas rena är det viktigt att städfirman kan utföra sitt jobb på bästa sätt, därför får gemensamma utrymmen inte användas för förvaring eller uppställning av saker. Även av brandsäkerhets- och framkomlighetsskäl är det förbjudet att ha saker som t ex barnvagnar, byggnadsmaterial och dörrmattor där.

Både av brandsäkerhetsskäl och för den gemensamma trevnadens skull är det inte tillåtet att röka utanför portar eller utgångar till gården. Rökförbud gäller även i trapphus, källare och garage. Som rökare ansvarar du för att fimpar tas om hand på rätt sätt och inte hamnar utanför portar, på gården eller på någon annans balkong.

Cyklar och barnvagnar på rätt plats
I nedre källaren på Västgötagatan/Åsögatan finns ett cykelrum. På Tjustgatan 5 finns två cykelställ på förgården och ett utrymme för cyklar i källaren ÖK. För att göra platserna på förgården till Tjustgatan 5 mer tillgängliga för oss som bor här tar vår fastighetsskötare bort cyklar - cyklar som inte är märkta med föreningens klistermärke. Behöver du klistermärken så hör av dig till någon i styrelsen. Alla cyklar i föreningen ska vara märkta med en Brf Mallen 9 klisterlapp.

Barnvagnar kan ställas i rummet bredvid tvättstugan på Åsögatan 100 eller i prånget ut mot gården på våning 1 Västgötagatan 18. På Tjustgatan ställer du barnvagnen på övre källarplanet.

Känsliga hissdörrar
Om vi tillsammans ser till att grus inte fastnar i springorna till hissdörrarna så fungerar de bättre och alla kan använda hissarna.

rden är till för alla
Vi är många som uppskattar den gemensamma gårdens gröna oas. Här kan vi leka, bara sitta och njuta med en kopp kaffe eller varför inte inta en middag? Om du tänker dig en större gårdsaktivitet som t ex studentmottagning eller barnkalas är det bäst att boka gården så att dina planer inte krockar med andras (se länk till vänster under ”Bokning”). Det du förfogar över när du bokar gården är framför allt utrymmet mitt på den övre gården och utemöblerna där. Det är tillåtet att boka två tider på rad om det behövs. Alla är välkomna på gården där vi, liksom i övriga gemensamma utrymmen, har ett gemensamt ansvar för ordning och trivsel. OBS det är de bokningsbara tiderna som gäller dvs från kl 10-21. Det ska vara tyst före 08.00 och efter kl 22.00 för att inte störa grannarnas sömn.

GRILL
Det finns numer en EL grill av märket Weber som man kan låna om man vill grilla. Den finns i lilla utrymmet från Västgötagatan och ut mot gården. Den är låst med Kod - koden får man om man kontaktar styrelsen. Hur använder man grillen? - Mitt på gården vid pergolan finns ett eluttag - finns ett uttag till närmare trappan ner mot nedre gården Åsögatan. Man pluggar in grillen och låter den förvärmas i ca 20 min. Sen grillar man som vanligt. När man är klar så drar man ur kontakten och låter grillen svalna - därefter rengörs själva grillgallret, själva skålen under grill elementen (om det har droppat mycket och bränt fast) och sedan under hela grillen finns ett kärl som fångar upp vätska som också ska rengöras. När detta är klart så ställer man tillbaka grillen på samma ställe och låser den med hänglåset.

Plats för att sitta och plats för att leka
På övre gården finns på flera olika sittgrupper för att kunna sitta och fika, äta lunch eller bara njuta i. Finns även ett par solstolar. När du är klar ställer du tillbaka bord och stolar, fäller ner parasollet samt ser till att allt är rent. Grillning med kolgrill är inte tillåten på gården beroende på att kvarterets konstruktion i form av en hästsko gör att matoset från grillningen letar sig in alla lägenheter med fönster åt gården inte bara i vår förening utan även i andra hus.

När du är på gården tänk på att vi alla har olika vanor; en del är morgonpigga, andra är kvällsmänniskor. Visa hänsyn och tänk på att ljud fortplantar sig bra från gården och uppåt.

Planteringar
När det gäller plantering av blommor och skötsel av träd och buskar på gården så har föreningen ett avtal med Ljuva Trädgård som kommer och pysslar om gården. De tar hand om alla planteringar, det gäller även de som finns i betonglådorna. Har du uteplats mot gården och vill ha en egen odling rekommenderas att man använder krukor och balkonglådor till detta så att de gemensamma planteringarna fortsätter att vara gemensamma.

Rökning
Som alla förstår så är det inte tillåtet att kasta fimpar från sin balkong eller att kasta fimpar på marken på gården. Dels är det många småbarn på gården. Dels är det en brandfara om en glödande fimp från en balkong hamnar på någon annans balkong.

Jag ska ha fest/Gäster!
Det är klart att man ska kunna ha fest. Meddela grannarna via en lapp i hissen och/eller via hemsidan med en not om att man ska fest och ett telefonnummer som man kan ringa om det blir för stökigt.
Föreningen har 2 st fällbord som man kan låna om man behöver mera bord. Stolar finns också att låna från "Citronrummet" (där styrelsen har sina styrelsemöten)om man behöver fler stolar. Finns även ett par pumptermosar för kaffe/varm dryck för utlåning. Och en extra säng som står i barnvagnsutrymmet i Akuttvättstugan när man får en extra nattgäst. 

Som alltid skulle olyckan vara framme och något av detta går sönder som man lånat så ersätter man det som gått sönder samt informerar styrelsen.

 

 

 

 

Bifogade filer